قهرمان
یک روز گرم تابستانی، درحالی که تازه شیفت کاریتان تمام شده به سختی خود را به تاکسی میرسانید، آفتاب گرم و سوزان تابستانی از شیشه ی جلوی ماشین مانند ذره بین بر پوست بی نوای شما ناجوانمردانه می تابد همراه با بوی ناخوشایند صندلی های نکبت گرفته ی تاکسی این دو عامل فیزیکی و شیمیایی دست به دست هم میدهند تا حالتی نامیمون به شما دست دهد اما آیا عذاب کافیست؟ نه، چرا که صدای بلند ضبط و همراهی کرئوکی راننده حاکی از پخش اصوات نامبارکی است که تا مغز استخوان شما را می درد، همانطور که صدای تلویزیون در خانه سوهان روح است یا صدای آواز خواندن همکاران، صداهای آلوده ی شهری، و تمامی اصوات ناخواسته ی دیگر، اما ناگهان دوست خوب شما هدفون مانند قهرمان های کمیک از راه میرسد و با موسیقی مورد علاقه تان نجاتتان می دهد.
پنج کیلو
باور کنید یا نه اولین هدفون جهان وزنی معادل پنج کیلوگرم داشت و بر روی شانه ها بسته میشد این هدفون با تصورات امروزی ما از یک هدفون فرسنگ ها فاصله دارد، چیزی شبیه به مقایسه ی ماموت و فیل، در سال ١٨٨٠ از این هدفون در مخابرات استفاده می شد، اما اگر در پی جد هدفون های امروزی هستید به شما »ناتانیل بلدوین« را معرفی میکنم مهندس و مخترع آمریکایی، کسی که سال ها عمر خود را وقف کسب دانش و اختراع در زمینه دستگاه های صوتی و مخابراتی کرد، وی در سال ١٩١۵ اولین جد هدفون های امروزی را در کارگاه خانگی خود اختراع کرد و از این اختراع بکر برای اولین بار در ارتش نیروی دریایی آمریکا استفاده شد. سال ها بعد در میان آشوب و جنگ های جهانی یک شرکت آلمانی به نام Beyerdynamic شروع به ساخت هدفون های پیشرفته ای کرد که در آن زمان هیچ رقیبی نداشت، متاسفانه تا پایان جنگ جهانی هنر و موسیقی جایگاه ویژه ای در میان مهندسی نداشتند، اما در سال ١٩۵٠ با پایان جنگ و شروع کار استودیو های موسیقی و سینما اولین نسل از هدفون های پیشرفته به منظور استفاده در مهندسی صدا و موسیقی توسط کمپانی AKG تولید شد، این روند صعودی پیشرفت در میان هدفون ها تا سال ١٩۶٨ پیش رفت و پس از دهه ها تلاش سرانجام نسل امروزی هدفون ها در ١٩٧٠ وارد بازار شد.
کارکرد
اگر کارکرد اسپیکر را میدانید پس تبریک میگویم! عملکرد هدفون کاملا شبیه به اسپیکر است، انرژی الکتریکی با حرکت و ایجاد ارتعاش تبدیل به انرژی آکوستیکی شده و در نتیجه صوت تولید میشود، اما چه چیز ویژه ای در میان هدفون نهفته است؟ به طور کل میتوان عملکرد هدفون را »درایور« خلاصه کرد، درایو چیست؟ معمولا یک درایور از چندین قطعه اصلی تشکیل شده است:
– دیافراگم – سیم پیچ – آهنربا – مدار تقویت کننده
دیافراگم همان قطعه ای در هدفون است که با انرژی الکتریکی مرتعش شده و در نتیجه صوت حاصل میشود، این قطعه معمولا از جنس پلاستیک یا فیبر کربن ساخته میشود. سیم پیچ معمولا قطعه ای حلقه مانند و رسانا است از جنس مس یا آلومینیوم و گاهی طلا. آهنربا یک آهنربای ساده و ظریف است که باعث حرکت دیافراگم میشود. جالب است بدانید که دیافراگم همواره در حال نوسان است و با نواسن های میلیونی خود طول موج های متفاوتی را خلق میکند.
مدار در هر دستگاه الکتریکی مهم است اینکه هر هدفون از چه نوع مدار خاصی بهره میبرد بستگی به مهندسی و طراحی سازنده یا شرکت خاص دارد که گاه محرمانه است. در برخی هدفون های جدید که از سیستم بی سیم بهره می برند یک قطعه دیگر به نام DSP نیز وجود دارد که به نوعی پردازشگری میکند.
چیزی که شرح داده شد کارکرد یک هدفون داینامیک ساده است که معمولا همگی یک بار از آن استفاده کردیم.
امپدانس
در هنگام خرید یک هدفون یکی از کلید واژه هایی که زیاد میشنویم امپدانس است که از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برای داشتن فشار آب مناسب معمولا باید حجم آب در حد قطر شلنگ باشد، اگر شلنگی با قطر بالا داشته باشیم و حجم کمی از آب وارد آن کنیم جریان آب ضعیفی خواهیم داشت. هرچه امپدانس بیشتر باشد مقدار کمتری سیگنال از آن عبور خواهد کرد درست مثل شلنگ آب، امپدانس ارتباط مستقیم با ولتاژ دارد، واحد آن اهم است و عاملی اساسی است در به حرکت درآوردن درایور، پس هرچه امپدانس بیشتر باشد نیاز به نیروی بیشتری داریم از این روست که هدفون های با امپدانس بالا معمولا نیاز به یک امپ جداگانه برای به حرکت درآوردن درایور دارند. هدفون های زیر ٣٢ اهم برای دستگاه هایی مانند موبایل ها طراحی شده اند که برای به حرکت درآورده شدن درایور هایشان توانی حداقلی را نیازمند هستند. پس در هنگام انتخاب یک هدفون باید به امپدانس توجه کنیم.
ُپشت
احتمالا با اصطلاح هدفون های پشت باز و پشت بسته برخورد داشته اید، به طور خلاصه بعد از مدار و غشای آکوستیکی به محافظ پلاستیکی هدفون بر می خوریم که معمولا دو حالت باز و بسته دارند، هدفون های پشت باز معمولا کمی نشتی صدا دارند همین ویژگی باعث میشود که احساس کنید صدا را به صورت زنده گوش می کنید، زیرا که صدای محیط را هم می شنوید، این طراحی باعث عملکرد بهتر گوش و مقاومت بیشتر در برابر فشار صدا نیز خواهد شد. اما هدفون های پشت بسته کاملا بر عکس هستند و معمولا در آن ها شاهد نشتی کمتری از صدا هستیم. به طور کل توصیه میکنم هنگام ضبط از هدفون های پشت بسته و هنگام میکس از هدفون های پشت باز استفاده کنید.
کدوم خفن تر صدا میده؟
هیچ کدوم! در هنگام خرید هدفون همیشه توجه داشته باشید که کارایی مهمتر از کیفیت است، در درجه دوم انتخاب صحیح با توجه به داده های کاغذی مانند حساسیت هدفون، پاسخ فرکانسی و قطعا امپدانس، اما مهم ترین عنصر شنیدن است. اگر به دنبال هدفونی سبک برای گوش دادن به موسیقی از طریق موبایل می گردید قطعا بهترین انتخاب هدفون های با امپدانس زیر ٣٢ اهم و in ear است، انواع ضد آب و بی سیم نیز برای پیاده روی های طولانی و ورزش توصیه میشود.
اگر قصد میکس و کار حرفه ای در موسیقی را دارید هدفون های روی گوشه پشت باز با امپدانس بالا گزینه ی مناسب است، در این مدل هدفون ها کمی سلیقه دخیل است پس حتما به مدل های مختلف گوش کنید و هدفون مطابق با سلیقه ی خود انتخاب کنید. اگر قصد ضبط موسیقی را دارید همین ویژگی ها در مورد هدفون های پشت بسته صدق میکند. برای بازی و فیلم دیدن انواع مختلفی از هدفون های سه بعدی وارد بازار شده اند که تجربه ی شگفت انگیزی از گوش دادن به صدا را برای شما رقم خواهند زد. با این حال باز هم به شما بستگی دارد که از چه مدل هدفون با چه مدار یا ویژگی هایی لذت میبرید. گوش کنید و انتخاب کنید.
0