متکلم
شما از یک سخنران چه انتظاری دارید؟ قطعا می خواهید کلمات را واضح ادا و با تلفظ صحیح صحبت کند تا شما متوجه حرف های او شوید، انتظار دارید صادق باشد و رنگ و لعاب اضافی به حرف های خود ندهد، شفاف سخن بگوید و از دروغ پرهیز کند. این دقیقا همان انتظاری است ک ما از یک Studio Monitor یا Speaker مخصوص استودیو داریم. مانیتور استودیو ما باید به صورت کاملا شفاف و به دور از هرگونه اغراق و رنگ آمیزی اضافه صدا را هر آن طور که هست به صورت کاملا خطی به گوش ما برساند. هر چه مانیتور صدا دقیق تر و با کیفیت تر باشد، محدوده فرکانسی بیشتری را پوشش می دهد و از رنگ آمیزی اضافی پرهیز میکند. امروزه کمپانی های متعددی مشغول به تولید انواع مختلفی از مانیتور های صدا هستند، که هر کدام بسته به نوع طراحی و مهندسی دارای شخصیت خاص خود هستند، علاوه بر بحث بودجه و آمارهای روی کاغذ، انتخاب یک مانیتور صدا تا حدی به سلیقه نیز بستگی دارد.
جد بزرگ
تا قبل از دهه ۴٠ میلادی هر آنچه به عنوان اسپیکر وجود داشت فقط جهت چک کردن نهایی صوت بود، در آن دوران همه چیز به صورت زنده اتفاق می افتاد و خبری از ضبط استودیویی امروزی نبود. در دهه ۴٠ میلادی اولین نسل از مانیتور های استودیویی توسط مهندس James Bullough Lansing طراحی و ساخته شد. جیمز در آن دوره مهندس کمپانی Altec و بعد ها کمپانی خوش نام JBL بود، پس تعجبی نداشت که اولین مانیتور استودیو دنیا 604 Altec Lansing Duplex نام گرفت.
تنها چند سال کافی بود تا این اسپیکر در سراسر استودیو های آمریکا فراگیر شود، اسپیکری که تا دهه ۵٠ و حتی ۶٠ نیز همچنان طرفداران خود را داشت. اما در اروپا اوضاع طور دیگری بود، کمپانی Tannoy در انگلستان فعالیت های خود را آغاز کرده بود، مجموعه BBC به مانیتورهای ویژه ای نیاز داشت تا تمامی انتظارات آن ها در نحوه برخورد و شنیدن صدا را برآورده کند. طبق قراردادی که BBC با Tannoy امضاء کرد شرکت Tannoy ساخت تمامی اسپیکرهای لازم برای BBC را به عهده گرفت، اتفاقی که باعث شناخته شدن این کمپانی در سراسر جهان شد. اما در آمریکا مهندسین صدا از این اتفاق جدید استقبال نکردند، آن روزها تبلیغات گسترده و Youtube وجود نداشت و مهندسین به چیزی که می شنیدند اعتماد می کردند و علاقه ای به تازه وارد ها نداشتند. کمپانی Altec نسل جدیدی از مانیتورهای خود را وارد بازار کرد اما طبق گفته ی مهندسین کیفیت لازم را نداشت و نسبت به نسخه پیشین خود با افت همراه بود، اما قبل از تسخیر استودیو ها توسط شرکت های اروپایی، کمپانی JBL با در دست گرفت سهام Altec ظهور کرد و بار دیگر بازار آمریکا را در دست گرفت.
2-channel systems
بین دهه های ۶٠ و ٧٠ بود که BBC اعلام کرد بنا بر استریو شدن سیستم های پخش اشکالات عمده ای در نحوه پخش و شنیده شدن صدا در ضبط های چند کانال مشاهده می شود، با تلاش و بازسازی دوباره اسپیکر ها برای اولین بار شاهد تقسیم بندی اسپیکر ها به دو بخش اسپیکرهای دور از میدان و نزدیک به میدان بودیم. اسپیکرهای نزدیک رنج فرکانسی بم تری داشتند و کوچکتر بودند، اسپیکرهای دور بزرگ تر و رنج های بالا را پوشش می دادند. همین امر باعث شد تا کمپانی های متعدد به فکر ساخت اسپیکر هایی میانه رو برای استودیو ها باشند. چیزی بین این دو عمق با پوشش فرکانسی مناسب. در همین سال ها بود که JBL از نسل جدید مانیتور های خود رونمایی کرد، شباهت بیش از اندازه این نسل از مانیتور ها با نسل قدیم altec باعث افت فروش این کمپانی شد، همین امر باعث شد تا کمپانی های دیگر یکی پس از دیگری وارد استودیو های آمریکا و اروپا شوند.
– اسپیکر 10- Yamaha – NS یکی از محبوب ترین اسپیکرهای استودیو دنیاست که هنوز طرفداران خود را دارد.
ساختار
به طور کل اسپیکرها را می توان به دو دسته ی سیستم های صوتی خانگی HiFi و استودیو مانیتور ها تقسیم بندی کرد. به جرات میتوان گفت ٩٠٪ از اسپیکر های خانگی Passive هستند، یعنی برای پخش صدا و شروع به کار حتما به منبع تغذیه جدا یا همان Amplifier نیاز دارند. اما اسپیکر های استودیو ساختاری متفاوت دارند، به اصطلاح به آن ها Active میگوییم. مانیتور های استودیو دارای امپ درونی در جعبه ی خود هستند این یعنی برای هر درایو به صورت مجزا توانی مجزا در نظر گرفته شده است. مانیتور ها به صورت معمولی دارای دو درایو هستند: Tweeter .1 Woofer .2
توییتر همان درایو کوچک تری است که صداهای با رنج فرکانسی بالاتر را پوشش میدهد و ووفر صداهای بم تر را پخش میکند. ما از مانیتور های صدای استودیو انتظار شفافیت و صداقت داریم تا تمامی مشکلات صوتی را بدون هیچ کم و کاستی نمایان کند.
کدام اسپیکر مناسب شماست؟
خوب است که بدانید چیزی که امروز به اسم اسپیکر مانیتورینگ میشناسیم از دهه ٨٠ میلادی وارد صنعت صدا شد، اسپیکر های نزدیک به میدان امروزی دارای امکانات فوق العاده ای هستند که هر مهندس صدایی به آنها نیاز دارد، اما با توجه به این حجم از محصولات متفاوت و البته قیمت بالا کدام محصول مناسب شما است.
پوشش محدوده فرکانسی مناسب از جمله عواملی است که در موقع خرید باید به آن توجه کنید، اسپیکر ها در حالت معمولی فرکانس های بین ۴٠ هرتز تا ٢٠ کیلو هرتز را پوشش می دهند، در این میان برخی صادق تر هستند و برخی با رنگ آمیزی همراه هستند، اگر تهیه کننده موسیقی هستید بد نیست کمی رنگ وارد مانیتور شما شود و اگر دنبال میکس هستید فقط مانیتورهای شفاف و خطی را لازم دارید. توان پخش یا همان وات هم از جمله عوامل مهم است، هرچه توان بیشتر باشد قاعدتا قدرت بیشتری را خواهیم داشت و همین امر باعث می شود تا Headroom بیشتری در اختیار ما باشد. قطر درایو و یا سایز اسپیکر نیز کاملا بستگی به اتاق شما دارد، اگر فضای کوچکی دارید اسپیکر های ۵ یا ۶ اینچ هم کفایت میکنند. اتاق شما حتما باید آکوستیک صحیح داشته باشد تا درصد خطای پخش به حداقل برسد. حتما از پایه های مانیتور استفاده کنید و مانیتور ها باید حداقل ١ متر از دیوار فاصله داشته باشند.
با تمام این تفاسیر انتخاب مانیتور صدای مناسب تا حدی به سلیقه شما نیز بستگی دارد، برای این منظور حتما قبل از خرید با دقت به موسیقی که به خوبی با آن آشنایی دارید گوش دهید، یادتان باشد ملاک بهترین صدا نیست بلکه صادقانه ترین صداست.
- Liven 8bit Synth An Affordable, Portable & Powerful 8-bit Synthesizer
- Behringer – 100 Modular System Behringer has announced a 100 Modular Synthesizer system, an authentic clone of the Roland 100.
0